Dades dels Països Catalans


         Dades curioses i interessants dels Països Catalans

26 abril 2008

El poder de Roma es decideix a Catalunya

Filed under: Història,Política @ 12:17 PM
Etiquetes: , , , ,

Un dels moments de màxim poder i esplendor de l’Imperi Romà correspon al període en que Juli Cèsar era el seu màxim dirigent, fet que provocà moltes lluites internes i que acabà amb l’assassinat del mateix. Un dels enemics més importants i coneguts que tenia era Pompeu, comandant de la Hispània.

El que poca gent sap, és que una de les més importants batalles lliurades entre ambdós, va tenir lloc en terres lleidatanes, on, en certa manera, va dicidir-se el futur de l’Imperi.

Pompeu té set legions a Hispània, les quals s’estableixen a la ciutat d’Ilerda (Lleida) i al puig Gardeny, així poden dominar completament els dos ponts del Segre. Per altra banda, Juli Cèsar, amb menys efectius, però amb un exèrcit de veterans ben entrenats, es situa a Corbins i mana construir dos ponts riu amunt.

Una vegada passat una part dels seus efectius, Juli Cèsar els trasllada a les portes de Lleida, on té lloc una sagnant batalla, que no és pas la decissiva. A més a més, començen unes fortes pluges i el riu s’emporta els dos ponts de Corbins. La situació era força delicada i aleshores Cèsar decideix, per sorpresa i en barques lleugeres, que siguin transportats soldats seus a l’altra banda del Segre per tal de bastir-hi nous ponts, que es comencen alhora per les dues ribes.

Un cop restablerta la comunicació, Juli Cèsar fa amistat amb diferents tribus i ordena la construcció d’uns canals que sagnin el riu per poder-lo travesar amb la seva cavalleria. Un cop passat l’exèrcit de Cèsar a la riba esquerra, deixà els pompeians en perill d’envoltament. Per a evitar-ho les tropes de Pompeu decideixen retirar-se cap a Celtibèria, perseguits per Cèsar pel pla d’Urgell fins a les muntanyes de les Garrigues, on els fa creure que els deixa per agafar el camí de Tarragona. Realment, el que fa es canviar ràpidament de marxa i sorprèn a les tropes de Pompeu a  prop d’Octogesa (Mequinensa), quan estaven a punt de passar l’Ebre. Llavors els pompeians intenten la retirada per tornar a Lleida, però també els talla el camí. Finalment, cansats i decebuts, es rendeixen a Juli Cèsar el 2 d’agost de l’any 49 aC.

Aquesta campanya és clàssica entre els estudiosos de la bona tàctica militar.No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2018 Dades dels Països Catalans   Powered by WordPress MU    Hosted by blog.cat - la xarxa de blogs del Racó Català
css.php