Dades dels Països Catalans


         Dades curioses i interessants dels Països Catalans

21 gener 2010

La revolució agrària, comercial i industrial (documents)

Fragment de Le Siècle de Louis XIV de Voltaire (1751).

«Catalunya és un dels països més fèrtils de la terra i dels més afortunadament situats. (…) produeix tot allò que pot afalagar els seus desigs, en arbres, en blats, en fruites, en llegums de tota mena. Barcelona és un dels més bells ports d’Europa i el país forneix tot per a la construcció de navilis. (…) Catalunya, en fi, pot prescindir de l’univers sencer, i els seus veïns no poden prescindir d’ella.»


Fragment d’Edward Clarke (1761).

«A Barcelona (…) hi ha tanta activitat que pensarieu que no són espanyols.»


Fragment de Cartas Marruecas de José Cadalso (1789).

«Els catalans són el poble més industriós d’Espanya. (…) Els camps es conreen, la població augmenta, els cabals creixen i, en definitiva, sembla que aquesta nació està a mil llegües de la gallega, l’andalusa o la castellana.»


Fragment d’un discurs de Valentí Almirall publicat al Diari Català el 20 de març de 1881.

«Si nosaltres assistíssim al meeting industrial alçaríem la nostra veu perquè ens sentissin no sols els reunits sinó també els que des de Madrid es burlen de Catalunya i diríem:
S’ha acbat ja això de venir a arrossegar-nos als vostres peus, s’ha acabat ja l’anar a la cort a oferir-vos, en veu baixa regals i presents per obtenir el que ens interessa. D’aquesta hora endavant, no us demanarem favor, sinó justícia.
I s’ha acabat perquè avui coneixem ja la nostra història, i la nostra situació actual, que hem estudiat a pesar dels vostres esforços en dificultar-nos l’estudi.
(…) Avui sabem ja que la mort del nostre comerç va ser sols una arbitrarietat, un cop de força molt més fatal per a Catalunya, que el que va pegar-li Felip V a principis del sigle passat, després de la seva victòria.
I no podent ressucitar el comerç creàrem la indústria, que en pocs anys va fer-se poderosa. (…)
La indústria catalana, doncs, nascuda per necessitat, la indústria, recurs extrem que ha adoptat Catalunya per a refer-se dels vostres cops de força, no ha de demanar protecció agenollada als vostres peus; pot exigir-la amb el cap molt dret i el cor molt net (…)»


«Dades i materials per a Història de Catalunya a primària»

Equip dirigit per Oriol JunquerasNo Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2018 Dades dels Països Catalans   Powered by WordPress MU    Hosted by blog.cat - la xarxa de blogs del Racó Català
css.php